30 Απρ 2010

Μία βίβλος ψεμμάτων...


Χαιρετώ σας,

Διάβαζα τις προάλλες στη Sportday ένα κείμενο του Διονύση Ελευθεράτου, το οποίο από τη μέση και μετά αναφερόταν στο Δ.Ν.Τ και στους χειρισμούς και στα διάφορα ψέμματα που ειπώθηκαν, ώστε να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητά του και σας το παραθέτω αυτούσιο! Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά...


Γράφει λοιπόν:

{...}Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του κόσμου δεν προσμετρούνται σαν τα spread ή τα επιτόκια. Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο αυτός που βγάζει 900 ευρώ τον μήνα θα εχθρεύεται εκείνον που ζει με 1.100 -κι οι δύο μαζί θα ψάχνουν κανέναν Πακιστανό για να ξεσπάσουν (ας πούμε λεκτικώς), διότι στους δύσκολους καιρούς φαντάζει παρήγορο να νιώθεις πως δεν είσαι δα τελευταίος τροχός της αμάξης.

Ολα τούτα, εν μέσω ψεμάτων και μισών αληθειών, αναπαραγόμενων από τα ΜΜΕ που διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους τους. Μέχρι να δω αν τα παιδιά της ΑΕΚ θα εκδώσουν το βιβλίο, νομίζω ότι θα μπορούσε να γραφτεί μια Βίβλος Ψεμάτων για την κρίση. Να γίνει δηλαδή μια καταγραφή των παραπλανητικών «μπλα μπλα» που άρχισαν πριν από τις εκλογές και πληθαίνουν τόσο περισσότερο όσο μεγαλοπρεπέστερα αποκαλύπτονται τα προηγούμενα ψέματα.

Προσέξτε: αναφέρομαι στα καθαρά ψέματα της κυβέρνησης και των «παπαγάλων», όχι σε απλές εκτιμήσεις που δεν επαληθεύτηκαν. Η καταμέτρηση αποτελεί και τεστ μνήμης -δεν μπορεί, όλο και κάτι θα ξεχάσουμε.

Ψέμα ΠΡΩΤΟ: η δικαιολογία πως το ΠΑΣΟΚ αγνοούσε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, όταν υποσχόταν -σε αδρές γραμμές- ότι θα τηρούσε γραμμή Κέινς κι όχι πολιτική Θάτσερ-Μητσοτάκη. Ο George, όμως, επανέλαβε καρμπόν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις (λέξη που καταντά κωμική στα χείλη πρωθυπουργών και επίδοξων πρωθυπουργών) τον Δεκέμβριο, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε είχε ήδη στείλει στην Κομισιόν τα εξακριβωθέντα οικονομικά στοιχεία. Οπότε, είτε δεν θεωρούσε αναγκαστικό τον δρόμο που αργότερα επέλεξε (και τον οποίο παρουσίασε ως «μονόδρομο») είτε έκρυβε τις προθέσεις του.

Ψέμα ΔΕΥΤΕΡΟ: «Το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό και δεν θα επεκταθούν οι μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα». Τώρα το λέει αυτό κανείς κυβερνητικός αξιωματούχος; Ψέμα ΤΡΙΤΟ: «Εάν προσφύγουμε στο ΔΝΤ, δεν θα μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα. Εχουμε ήδη μιλήσει μαζί τους (σ.σ.: Γ. Παπανδρέου, 18 Μαρτίου)». Το εκ διαμέτρου αντίθετο δήλωσε ο Στρος Καν του ΔΝΤ κι έτρεχε νυχτιάτικα στα κανάλια ο Γ. Παπακωνσταντίνου για να υπεραμυνθεί της πρωθυπουργικής ειλικρίνειας. Πριν από λίγες ημέρες ο Στρος Καν επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα κινηθεί όπως κάνει πάντα με όλους. Ουδείς τώρα τον διαψεύδει.

Εκτός αν η κυβέρνηση εννοεί κάτι άλλο: ότι το ΔΝΤ θα καταδεχτεί να ακούσει τις ιδέες της για το ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων, ώστε να μη γίνει της... Αργεντινής ή της Ουγγαρίας από πλευράς κοινωνικών αντιδράσεων. Αυτό όμως «αναιρεί» την αξίωση για νέα μέτρα, όσο «παραγράφει» ένα βιασμό η φράση «σκάσε μωρή, δεν θα πονέσεις πολύ».

Ψέμα ΤΕΤΑΡΤΟ: «Οι περικοπές μισθών και συντάξεων βελτίωσαν τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα».

Εχουμε ήδη απαριθμήσει από τις σελίδες της «SportDay» γεγονότα που κονιορτοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό, αρχής γενομένης από την πρώτη «ψαριά» των ελληνικών ομολόγων μ.Μ. (μετά Μέτρων): επιτόκιο ελαφρώς μεγαλύτερο (!) και προσφορά 15 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 λιγότερων από όσα είχαν προσφέρει οι αγορές τον Ιανουάριο, στην π.Μ. εποχή. Τελευταίο επεισόδιο: πριν από δύο ημέρες τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ανέβηκαν σε επίπεδα που θύμισαν τον καιρό... της δραχμής!

Ψέμα ΠΕΜΠΤΟ: «Δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν του ΔΝΤ για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας». Εάν αντί του «δεν υπήρχε» η κυβέρνηση έλεγε «δεν εξετάσαμε» ή «δεν τολμήσαμε», θα το καταλαβαίναμε. Εναλλακτικές δίοδοι, όμως, φάνηκαν. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να εισπράξει όλο το ποσό των 25 δισ. ευρώ που προσφέρθηκε τον Ιανουάριο. Θα μπορούσε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανεικά με επιτόκιο 1%, με το οποίο η ΕΚΤ δίνει χρήμα στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Η πρακτική αυτή δεν συνηθίζεται, αλλά ούτε αποκλείεται κιόλας βάσει κανονισμών: ο George δεν θα έχανε τίποτε αν το ζητούσε. Θα μπορούσε, επίσης, ο George να αναζητήσει ρευστό από χώρες όπως οι αραβικές, η Ρωσία ή η Κίνα, που δάνεισε του κόσμου τα λεφτά στη Σερβία με επιτόκιο 3%. Γιατί δεν το έπραξε; Προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι κάνει κόνξες στα ευρωπαϊκά και αγγλοσαξονικά «τσακάλια» που θα ήθελαν να αγοράσουν (με τους όρους τους) το ελληνικό χρέος. Τα αποτελέσματα, γνωστά.

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση; Αντί να στηρίζεται σε κωμικοτραγικά τηλεοπτικά σποτάκια και σε θλιβερές λαϊκίστικες εικόνες παιδιών που σπάνε κουμπαράδες, να εκδώσει για το εγχώριο αποταμιευτικό κοινό έντοκα γραμμάτια και ομόλογα.

Με επιτόκια 3% - 4%. Γιατί το απέφυγε; Για να μην κακοκαρδίσει τους τραπεζίτες που θα έχαναν τμήμα των καταθέσεων. Βλέπετε, όταν ο George λέει ότι θα έρθει σε ρήξη με «κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα» μπορεί να εννοεί πολλούς και πολλά, όχι όμως το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αρκετοί ειδήμονες προτείνουν αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους, αλλά αυτό είναι μεγάλο, ξεχωριστό θέμα -και πάντως, όχι του παρόντος σημειώματος.

Ποιο είναι το φοβερό ποσό που περιμένουμε από το ΔΝΤ και για την είσπραξη του οποίου θα πρέπει να πετσοκόψουμε κι άλλο τα εισοδήματα των πολλών μαζί με τις αργομισθίες των λίγων, τις κοινωνικές δαπάνες και τις συντάξεις; Δέκα έως 15 δισεκατομμύρια. Μα μόνο 5 δισ. χάνει το Δημόσιο ετησίως από τότε (2004) που μειώθηκε στο 25% ο φορολογικός συντελεστής για τις Α.Ε., μπας και γίνουν - είπαν- επενδύσεις.

Οσο είδαμε τον Ελβις ντυμένο τσολιά είδαμε και τις επενδύσεις. Δύο ή τριών ετών εισπράξεις του συγκεκριμένου (μόνο) «χαρισθέντος» ποσού θα ισοφάριζαν αυτό που δίνει το ΔΝΤ. Αλλά, ξεχάσαμε: όταν το κράτος εισπράττει από τις Α.Ε. έχουμε «κρατικοδίαιτη οικονομία».
Ετσι, George;


Μας γαμάνε στον ύπνο κι εμείς συνεχίζουμε να προσποιούμαστε ότι κοιμόμαστε...

Χαίρετε...
Χαθείτε στα ενδότερα...

20 Απρ 2010

Τόσο αδιάφοροι πια;


Το διάβαζα στον φίλο Thirazein, που το πήρε από τον φίλο Kallistorontas, αντιγράφοντας κι αυτός με τη σειρά του από την αγαπημένη Δέσποινα και το blog της Exoumekaileme και πράγματι είναι να απορείς...


Γράφει λοιπόν:

"Είναι ερείπιο κι απ οτι φαίνεται ετσι θα παραμείνει.. (το πολύ πολύ μπορεί και να πέσει)

Κι αναφέρομαι στο «τουριστικό περίπτερο» στην Περίσα ιδιοκτησίας ΕΤΑ (εταιρίας διαχείρησης τουριστικών ακινήτων) η οποία πέρσυ το είχε βγάλει σε δημοπρασία με υψηλό όμως αντίτιμο (σε σχέση με την κατάσταση του ακινήτου)
Μέχρι στιγμής πάντως κι απ όσο γνωρίζουμε δεν εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την τύχη του κι αυτην της περιοχής γύρω του.

Πλήν όμως, η υπόθεση εχει ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για μια απο τις πιο βαριές σε ιστορία
-και μάλιστα αρχαιολογικής- του νησιού.
Έτσι λοιπόν, πρέπει να πούμε οτι πίσω απο αυτό το ακίνητο βρίσκεται (θαμένη....) η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης απο την οποία πήρε το όνομά του το νησί. Πλήν όμως εκτός απο την θαμένη εκκλησία, η περιοχή εκεί είναι βρώμικη, αναξιοποίητη και γενικά παραμελημένη. Όσο για την -εύλογη- απορία, γιατί δεν έχει προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα στην εκκλησία, η απάντηση (κυνικότατη για να αντικρούσει μια εύλογη απορία...) λέει οτι δεν υπάρχουν τα λεφτά. Κι ακόμη χειρότερα, επειδή η εκκλησία είναι θαμένη σε βάθος μέτρων, τα έξοδα θα ήταν πολλά.

Αναφέροντας την υπόθεση σε γνωστό, αμέσως μου έστειλε την εμπεριστατωμένη απάντηση. Πρόκειται για δημοσιεύμα της εφημερίδας «το Βήμα» του 2001 που μας λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Αξίζει να το διαβάσετε, τουλάχιστο, για να ξέρουμε οτι το νησί δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε κι οτι δυστυχώς πολλά σημαντικά πράγματα παραμένουν ... καταχωνιασμένα.
Δεν θα ήταν πάντως και άσχημη ιδέα να ξεκινήσει και πάλι μια προσπάθεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης (βρείτε τα πώς, ποιός και τι) να ανακινήσει το θέμα και να απαιτήσει την άμεση ανάδειξη του μνημείου.
Τέλος, .. τι σχόλιο να κάνουμε στον επίλογο του κειμένου που μας παροτρίνει να επισκεφθούμε τον ... «επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο» ."


Ακόμα και τώρα που γράφω τούτες τις γραμμές δεν μπορώ να πιστέψω πως μια τέτοια είδηση είναι αληθινή.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τους κατοίκους τούτου του τόπου είναι μόνο τα λεφτά, μόνο οι τουρίστες, μόνο η καλοπέρασή τους...

Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας από σας, που έχετε παιδιά, τα πήγατε να δουν τα μουσεία του νησιού; Τους αρχαιολογικούς χώρους; Έστω το ηφαίστειο;

Είναι κρίμα να αφήνουμε τη κληρονομιά μας θαμμένη κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου...

Η πίκρα μου είναι μεγάλη και η προσμονή πως κάτι θα αλλάξει μοιάζει πλέον με ουτοπία...

Είναι πραγματικά ντροπιαστικό να νομίζουν οι έχοντες και οι άρχοντες του νησιού πως τον τουρισμό τον φέρνει η ξέφρενη ζωή της νύχτας, οι παραλίες και το ηφαίστειο απλά σαν ύπαρξη.

Θα μπορούσαμε να αξιοποίουσαμε την κληρονομιά μας και να γινόμασταν κι εμείς ένας σταθμός για όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν την ιστορία τούτου του τόπου.

Αλλά ξέχασα...

Εμείς έχουμε σαν πρότυπο τη Μύκονο...!!!!
Χαθείτε στα ενδότερα...

15 Απρ 2010

Κοιμόταν κι έμαθε...γερμανικά!

Χαιρετώ σας,

Ξέρω πως δεν γράφω πολύ τελευταία μα στην κυριολεξία..πνίγομαι!

Ωστόσο πάντα βρίσκω κάτι που να μου κάνει εντύπωση και να χρειάζεται απλά μια ανάρτηση...

Ορίστε λοιπόν μία είδηση, που πράγματι με εξέπληξε:

"Τα χέρια ψηλά έχει σηκώσει η επιστήμη με την περίπτωση ενός 13χρονου κοριτσιού από την Κροατία το οποίο έπεσε σε κώμα για 24 ώρες και μόλις συνήλθε άρχισε να μιλάει άπταιστα γερμανικά.

Φυσικά οι γιατροί και οι γονείς τα έχασαν αφού η μικρή δεν μιλούσε καθόλου τα γερμανικά και επιπλέον μετά την περιπέτεια της υγείας της δεν ήταν σε θέση να μιλήσει τη μητρική της γλώσσα.

Πάντως οι ψυχίατροι αναφέρουν ότι παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και άλλες φορές με περιπτώσεις ανθρώπων που «ξύπνησαν» από κώμα και άρχισαν να μιλάνε άγνωστες γι’ αυτούς γλώσσες ή ακόμα και γλώσσες που δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο".

Απίστευτο έτσι; Χαθείτε στα ενδότερα...

8 Απρ 2010

Sex questions

Χαιρετώ σας,

Εσείς αλήθεια πως ρωτάτε κάποιον αν κάνει σεξ;

Ορίστε μερικές ιδέες, για να μην κολλάτε...



(πηγή: clopypaste) Χαθείτε στα ενδότερα...

1 Απρ 2010

Yo παπά Blogger...


Χαιρετώ σας,

Ότι θα έγραφα κάτι τέτοιο στο blog μου δεν το περίμενα ποτέ...

Αλλά όταν βλέπεις παράλογα πράγματα και άσχημα σημάδια των καιρών δεν μπορείς παρά να τα σχολιάσεις ή να τα ξεχάσεις σφυρίζοντας αδιάφορα...

Στην αρχή ειλικρινά σας μιλάω σκέφτηκα να προσπεράσω την είδηση, αλλά τελικά δεν άντεξα...

Διάβασα που λέτε στα neasantorinis πως η μονή του προφήτη Ηλία έχει blog!!!!

Και μπήκα και το είδα...


Και το πρώτο πράγμα που αντίκρυσα ήταν κατηγορώ για το ραντάρ που υπάρχει κοντά στη μονή...

Και μετά είδα διαμαρτυρίες για τις κεραίες της τηλεόρασης...

Και στη συνέχεια είδα να πουλάνε μοναστηριακό βινσάντο:

"Σέ περίπτωση πού θά θέλατε νά παραγγείλετε τό Μοναστηριακό νάμα – βινσάντο, διατίθεται σέ συσκευασία τῶν 350 ml, τῶν 750 ml καί σέ ἀσκό τῶν 5 λίτρων γιά τήν καλύτερη Λειτουργική χρήση στο Ναό."

Ναι, ναι και είδα και δημοψήφισμα για να φύγει το ραντάρ:

"Υποστηρίζω το αίτημα των πατέρων της Μονής να απομακρυνθεί το Ραντάρ του Π.Β.Κ. από το όρος του Προφήτη Ηλία, διότι
α) είναι άκρως επικίνδυνη η ακτινοβολία που εκπέμπει για την υγεία των μοναχών και επισκεπτών της Μονής.
β) η Μονή αποτελεί ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πρέπει να προστατευθεί η πολιτιστική, περιβαλλοντική και πνευματική της υπόσταση.
γ) το όρος του Προφήτη Ηλία είναι ενταγμένο στον Εθνικό Κατάλογο ΝΑΤURA 2000 και θεωρείται προσβολή στην οικολογική ακεραιότητα της περιοχής η λειτουργία ενός Radar.
δ) παρουσιάζει στις εκατοντάδες χιλιάδες των ξένων επισκεπτών της νήσου την έλλειψη ευαισθησίας που έχουμε ως κράτος στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
ε) συμφωνώ με όλα τα παραπάνω στοιχεία"


Και είδα και καταγγελία για τους μάρτυρες του Ιεχωβά, που υπάρχουν στο νησί μας κι έχουν τη δική τους αίθουσα λατρείας, λες και ζούμε στο μεσαίωνα, λες και δεν έχουμε ανεξιθρησκεία, λες και την ελεύθερη βούληση ο Θεός την έδωσε μόνο στους...χριστιανούς!!

Και είδα ότι έχουν δημιουργήσει και δύο δικούς τους εκδοτικούς οίκους:

"Οι εκδόσεις ΘΕΣΒΙΤΗΣ και ΠΥΡΦΟΡΟΣ αποτελούν ένα σχετικά πρόσφατο ενεργό ιεραποστολικό εγχείρημα της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας. Σκοπός των δύο εκδοτικών οίκων είναι πάνω από όλα η δόξα του Τριαδικού Θεού και έπειτα η κατά δύναμιν συνεισφορά της στην προαγωγή της θεολογικής γνώσης και εμπειρίας που οδηγούν τον άνθρωπο στην ομοίωση του με τον Δημιουργό, στην αληθινή Ζωή, στον Χριστό. Η διακίνηση των βιβλίων μας γίνεται από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΡΦΗ."

Και μετά από αλλά αυτά μου ήρθαν απίστευτες βωμολοχίες στο μυαλό μου, αλλά τις έθαψα γιατί είπα πως δεν μπορεί, παρά είναι έργο του έκπτωτου Άγγελου για να με δαιμονίσει Μεγάλη Εβδομάδα...

Δεν είμαι ο πιο Θρήσκος άνθρωπος του πλανήτη, ούτε εχω τον τίτλο του άθεου, απλά αποφεύγω πια τις εκκλησίες...

Και πραγματικά στεναχωριέμαι όταν βλέπω ανθρώπους που αφιερώνονται στο Θεό, αντί να προσεύχονται για την ψυχή τους και να ζουν φτωχικά όπως θα έπρεπε, να ανακατεύονται με περιουσίες, να μετακινούνται με τζιπ, να έχουν κάτι κοιλιές χειρότερες απ' του Πάγκαλου και, και και...

Κυρίως όμως θλίβομαι διότι μέσα στα ξερά καίγονται και τα χλωρά...

Υ.Γ 1: Κουράγιο ξαδερφάκι... Κι αν δεν σε βλέπω να ξέρεις πως πάντα είσαι στο μυαλό μου κι αν για κάποιον απ' όλο το παπαδοσυνάφι θα άξιζε να βάλω το χέρι μου στη φωτιά είσαι εσύ, που τιμάς την αλήθεια και τα "ρούχα" που φοράς...

Υ.Γ 2:Κι επειδή δεν μ' αρέσουν τα δακρύβρεχτα θα τελειώσω μ' ένα τραγούδι κάποιων άλλων μοναχών...Τουλάχιστον το παληκαράκι που τραγουδάει κατάλαβε νωρίς πως αντί να κοροϊδεύει καλό θα ήταν να βγάλει τα ράσα και να ακολουθήσει το δικό του δρόμο...


Χαθείτε στα ενδότερα...