29 Απρ 2009

Η φαντασία στην...Εξουσία

Καλημέρα τσακάλια...

Αναρωτιόμαστε κάποιες φορές, φτάνοντας σε σημείο να ζητάμε τα αυτονόητα από την εκάστοτε κυβέρνηση, πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που καλούνται να ζήσουν με σύνταξη 300 ευρώ. Βέβαια ο πρωθυπουργός και οι εκάστοτε ακόλουθοι του ή ακόμα και η αντιπολίτευση δεν χρειάστηκε ποτέ να πάνε supermarket, δεν χρειάστηκε ποτέ να πληρώσουν ένα καφέ και κυρίως δεν χρειάστηκε ποτέ να ζήσουν με λιγότερα απ' όσα ήδη έχουν. Επομένως, δεν μπορούν να γνωρίζουν παρά μόνο να φαντάζονται. Πράγμα που φυσικά δεν τους δικαιολογεί, αλλά αλλού θέλω να πάω το θέμα...
Και εξηγούμαι...

Στα καθ' ημάς όμως υπάρχει διαφορά. Οι κατα καιρούς δήμαρχοι και άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας γνωρίζουν. Είναι αδύνατον να μην γνωρίζουν. Δεν ζουν άλλη ζωή, δεν κλείνουν τους δρόμους για να περάσουν, δεν μένουν κλεισμένοι στα γραφεία τους...
Υπάρχουν και συμπεριφέρονται σαν τον κάθε πολίτη - δημότη.
Δεν προσπαθώ να κατηγορήσω κανέναν γιατί δεν ζω μέσα στο Δήμο, να ξέρω πόσα άλλα προβλήματα υπάρχουν για να ασχολούνται, ούτε γνωρίζω ποιοι είναι οι αρμόδιοι να γνωρίζουν τα προβλήματα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ξεχώριστα.
Απλά αναρωτιέμαι...
Δρόμοι κακοφτιαγμένοι, δρόμοι που αποφασίστηκε στο άνοιγμα της σεζόν να σκαφτούν για τον οποιοδήποτε λόγο και να δημιουργούν αμέτρητα προβλήματα καθώς πέρα από τους ντόπιους πλέον κυκλοφορούν στο δρόμο και κάμποσα ενοικιαζόμενα. Δρόμοι, όπως εκείνος του Καμαρίου, όπου ο επαρκής φωτισμός απουσιάζει. Και αυτό είναι η αρχή...
Γουρούνες και δεκάδες άσχετοι - φοβισμένοι τουρίστες στο δρόμο πηγή κινδύνου, όχι λόγω ανικανότητας, αλλά λόγω άγνοιας. Γιατί δεν φταίνε αυτοί, αλλά φταίνε οι κάτοχοι των ενοικιαζόμενων, που για 100 ευρώ παραπάνω αδιαφορούν για τη δημόσια ασφάλεια. Μάλιστα, οι ίδιοι είναι που γεμίζουν τα πάρκινγκ με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.
Όμως, δεν φταίνε μόνο οι προαναφερθέντες. Φταίει και η αστυνομία. Φταίει γιατί δεν κάνει τη δουλειά της ή καλύτερα κάνει τη δουλειά της με... μέτρο! Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις σε κάθη άκρη του δρόμου και απίθανη στροφή αμάξια παρκαρισμένα, τα οποία δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν και να γράφουν 15χρονα πιτσιρίκια με μηχανάκια και το βράδυ, όπου κάθε λογής μεθυσμένος και "γκαζιάρης" επιστρέφει με το αμάξι σπίτι αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο, εκείνοι να απουσιάζουν.
Όμως, για να μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους, στο συγκεκριμένο θέμα φταίμε και εμείς. Γιατί όλοι λειτουργούν με το σκεπτικό του ντόπιου, που δεν θα τον αγγίξουν πουθενά, που θα πάει την άλλη μέρα στο τμήμα και θα επιχειρήσει να σβήσει την κλήση του. Του ντόπιου, που σαν μεγάλος ηλίθιος και απαίδευτος θα παρκάρει το αμάξι του κλείνοντας την είσοδο του μεγάλου πάρκινγ (βλ. Λύκειο) γιατί βαριέται να περπατήσει. Αλλά επειδή η παιδεία μας είναι ελλιπής και η μαγκιά μας τεράστια δυστυχώς μας προκαλεί έκπληξη όταν κάποτε βρεθούμε στο εξωτερικό και βλέπουμε τη συμπεριφορά των οδηγών.
Το νοιώθω κι εγώ πως ξεκίνησα να γράφω κάτι άλλο και κατέληξα σε κάτι άλλο, αλλά δεν πειράζει. Σίγουρα θα αποτελέσει αρχή μίας συζήτησης.
Όμως για να επανέλθω στα περί του Δήμου, απλά θα αναφέρω το εξής:
Μπορεί η κατασκευή νοσοκομείων, λιμανιών, γηπέδων, ακόμα και η ανέλκυση του Sea Diamond, να αποτελούν μεγάλης σημασίας έργα και να σπαταλούν όλο το χρόνο της δημοτικής αρχής, όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν πως τα απλά και λειτουργικά πράγματα, τα οποία δεν κοστίζουν εκατομμύρια, διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών τους. Ακόμα και η αστυνόμευση των δρόμων, χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις, μπορεί να συμμορφώσει τους όποιους στερούνται παιδείας και...μυαλού. Γιατί για κάθε μεσήλικα επιχειρηματία του νησιού υπάρχει κάποιος νέος, με το μυαλό στο κεφάλι του κι έτοιμος να δεχθεί κάθε αλλαγή για το καλό του συνόλου, αλλά βλέποντας την ατιμωρησία και την ηλιθιότητα που κυριαρχεί όσο και να θέλει κάποια στιγμή θα γίνει ένα με τους υπόλοιπους.
Τελειώνοντας απλά θα δώσω μία συμβουλή, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι:
Δώστε κίνητρο στους δημότες σας και οδηγήστε τους σ' ένα αύριο, που θα πληρεί τις προϋποθέσεις για μία ποιοτική ζωή κι ένα όραμα πως κάτι άλλάζει, πως μπορούν να σας υπολογίζουν σοβαρά. Και να θυμάστε πως αν τα λίγα και μεγάλα έργα είναι εντυπωσιακά, τα πολλά και τα μικρά βελτιώνουν και αναβαθμίζουν τον τρόπο ζωής όλων. Ας πάψουμε λοιπόν όλοι να προσπαθούμε να φαινόμαστε ως high class νησιώτες προς τα έξω και στην ουσία να είμαστε πιο οπισθοδρομικοί και απολίτιστοι ακόμα κι απ' το πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας μας.

Χαίρεται...

Υ.Γ Το παρακάτω βίντεο είναι απάντηση σε δύο ανθρώπους. Καταρχήν στη Μαρία, που αναρωτιέται πως έκλεισε το ΤΙΘΟΡΑ πέρυσι και στον Ρίζο, ο οποίος μου έστελνε αδίκως μυνήματα πως δεν μπορεί να κοιμηθεί, ακούγωντας την Λυγαριά. Τελευταίο και σημαντικότερο, δείτε μόνο πιο μαγαζί δεν ενοχλεί τον κύριο, που τραβάει την Κάμερα (λες να είναι το 33;).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

hmarton.klassika eikonografhmena to tithora peiraxe oi ypoloipoi nomimotatoi epixeirmaties tou ladwmatos einai kyrioi.k to ttithora den tha epaize pote th lygaria....senorita

Ανώνυμος είπε...

akyro to sxlolio

Σιγαλας Μακαριος είπε...

maria oti katsei..............orea i anartisi la. iparxei pantos ena keno exousias anamesa stin topiki autodioikisi kai tin kentriki diaxeirisi pou dimiourgei provlimata, grafeiokrateia klp.otan gia to opoiodipote aplo ergo prepei na gnomateusoun 15 kareklokentauroi kai grammateis kai farisaioi fantazese ta apotelesmata. i topiki autodioikisi einai demeni sto arma tis ekastote exousias xoris ousiastikes armodiotites kai gia auto ipoleitourgei xoris vevaia na einai amelitees oi euthines ton ntopion kai kala politeuomenon.