30 Δεκ 2009

Ξεσκονίζοντας το...2009

Χαιρετώ σας,

Με τον τελευταίο μήνα να έχει περάσει χωρίς καθόλου έμπνευση και διάθεση να γράψω οτιδήποτε, λέω να σας αφήσω σχολιάζοντας απλά κάποια γεγονότα που πέρασαν κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο χρόνος ξεκίνησε με τον πλανήτη να αποκτά νέο κυβερνήτη, αφού ο 47χρονος Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τους πολιτικούς του αντιπάλους και παράλληλα την καρέκλα στο λευκό οίκο. Μάλιστα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ έφερε τόση αισιοδοξία για το μέλλον.

Στα ενδότερα, σημαντική, αλλά χωρίς ουσία, συνάντηση είχαν οι «άρχοντες» του νησιού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του «Sea Diamond», αφού ο κ. Παπούλιας τόνισε πως θα σταθεί στο πλευρό μας, ενώ το θεμέλιο λίθο στο ανερχόμενο γενικό νοσοκομείο του νησιού έβαλε ο τότε υπουργός υγείας κ. Αβραμόπουλος.

Υποσχέσεις με πολλά… κεράσια ακούσαμε για το καλορίζικο του χρόνου, αλλά στις πράξεις μάλλον θα χρειαστεί να κρατάμε μικρό καλάθι. Ο δρόμος μοιάζει μακρύς ακόμα…

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Όσο και να προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να μασκαρευτούν οι ειδήσεις, καθώς η ένοπλη επίθεση της «Σέχτας Επαναστατών» στο τμήμα Κορυδαλλού, τα επεισόδια με τους αγρότες απ’ την Κρήτη, που προσπάθησαν να πάνε με τα τρακτέρ στο Υπ. Ανάπτυξης και η κινηματογραφική απόδραση των Ριτζάι – Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές κορυδαλλού κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης.

Τοπικά κινηθήκαμε κυρίως σε ρυθμούς…Ακρωτήριου, καθώς το θέμα της ανέγερσης του στεγάστρου κόλλησε στην πολεοδομία και στη γραφειοκρατία.

Μετά τις ευχές και τις ελπίδες πως κάτι θα αλλάξει με το νέο χρόνο επιστρέψαμε άκομψα και απότομα στην ελληνική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας, της αστυνομο-τρομοκρατίας και της ανυπαρξίας…

ΜΑΡΤΙΟΣ

Η άνοιξη μπήκε, τα λουλούδια άνθιζαν και μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα χαράς και ευφορίας η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει τον Εθνικό Μεταφορέα στην MIG. Έτσι σαν άλλος Ωνάσης, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έγινε ο άρχων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η πώληση του 49% του καζίνου της Πάρνηθας και το 23% της ΕΥΔΑΠ Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στη Σαντορίνη, μικρή αναστάτωση προκάλεσε η χωρίς σοβαρές ζημιές και τραυματίες πρόσκρουση του Αίολος Κεντέρης 2 στην προβλήτα του Αθηνιού, ενώ μεγάλη αναταραχή που κράτησε για μέρες και απασχόλησε πολύ κόσμο δημιούργησε η είδηση για την έλευση πολεμικού πλοίου των αμερικάνων και της επικείμενης απόβασής τους στο νησί.

Ξεπουλήθηκε το κράτος, ξεπουλήθηκαν αξίες, ξεπουλήθηκαν ιδεολογίες, ξεπουλήθηκαν φιλίες και όλα αυτά στο γνωστό πλέον βωμό του…χρήματος, είτε αυτό είναι Ευρώ, είτε είναι δολάριο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Πρωταπριλιά βρήκαν και συναντήθηκαν ο πρόεδροι Ρωσίας – Αμερικής για να συμφωνήσουν στη μείωση των πυρηνικών όπλων και ο μήνας έδειξε τα σημάδια του απ’ την αρχή. Λίγες μέρες αργότερα σημειώθηκε ο καταστρεπτικός σεισμός στην πόλη Λ’ ακουίλα της Ιταλίας, ενώ ανησυχία άρχισαν να προκαλούν οι θάνατοι στο Μεξικό από τη νέα γρίπη των χοίρων, που έκανε την εμφάνισή της.

Το νησί μας ανεπηρέαστο κινήθηκε σε ρυθμούς Πάσχα, ενώ στην επέτειο του ναυαγίου του «Sea Diamond» ακούστηκαν γι’ άλλη μια φορά κατηγορίες και ευχές για την ανέλκυσή του…

Ο κόσμος γύρω μας φλέγεται κι εμείς κοιτάμε αν έχει ψηθεί καλά η πέτσα στο αρνί…Αυτή είναι η επαρχία, που αγαπάμε!!!

ΜΑΪΟΣ

Αφήνοντάς μας μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απεβίωσε σε ηλικία 85ετών ο διασημότερος καραγκιοζοπαίκτης, Ευγένιος Σπαθάρης. Στο μεταξύ, ο Μάιος ήταν δίκαια ο μήνας των αθλητικών γεγονότων, από τα οποία ξεχώρισαν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό και η στέψη της Μπαρτσελόνα ως πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Εν Θήρα έγινε η αποκάλυψη του μνημείου της γενοκτονίας των Ποντίων, που τόσο άσχετο είναι με την ιστορία του τόπου μας για να δεσπόζει σε κεντρικό σημείο στην πρωτεύουσα του νησιού. Στα σημαντικά, ξεκίνησε επιτέλους η απάντληση των καυσίμων από το «Sea Diamond», ενώ ψηφίστηκε στη βουλή η τροπολογία στην οποία εντάσσεται η ανέγερση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου.

Με την έναρξη της σεζόν πήραν μπροστά και τα φλέγοντα ζητήματα του νησιού. Όποιος ισχυριστεί ότι αργήσανε να δοθούν λύσεις, μάλλον θα ήρθε πρόσφατα απ’ το εξωτερικό ή θα ανήκει στη γενιά 18-25, που ελπίζει κι ονειρεύεται ακόμα.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Το καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του φέρνοντας ποικίλες ειδήσεις.
Η κεντροδεξία κέρδισε μεγάλο ποσοστό στις Ευρωεκλογές, ο ιός Η1Ν1 πήρε διαστάσεις πανδημίας, το μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens συνελήφθη στη Γερμανία, ενώ ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον βρέθηκε νεκρός στη βίλα του σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Στον τόπο μας, απογοήτευση και αντιδράσεις έφερε η ξαφνική διακοπή της επιχείρησης απάντλησης των καυσίμων του ναυαγίου. Σοκ επίσης προκάλεσε η απόπειρα βιασμού 22χρονης τουρίστριας από αλλοδαπό εργάτη ξενοδοχείου, ενώ αντίθετα περηφάνια δημιούργησε η είδηση πως η κόκκινη παραλία συμπεριλήφθηκε στις 25 πιο σέξυ παραλίες του κόσμου.

Και που να σφίξουν οι ζέστες…Κι όλα αυτά λίγο πριν πάρει την καλοκαιρινή άδεια ο κόσμος και ξεκινήσει η φουλ σεζόν για το νησί.

ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


Οι μήνες των celebrities, του ξέφρενου ρυθμού και των διακοπών. Ακόμα και οι ειδήσεις έμοιαζαν να έφυγαν κι εκείνες για διακοπές. Τίποτα το αξιοπερίεργο, τίποτα το αξιόλογο, τίποτα το ενδιαφέρον...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Το Φθινόπωρο έφερε…κακοκαιρία στην κυβέρνηση! Ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας εκλογές, ενώ η γρίπη των χοίρων ενέτεινε την ανησυχία για τα σχολεία και τα παιδια.

Στη Σαντορίνη τα πάντα κινήθηκαν σε ρυθμούς προεκλογικούς για τους πολίτες του νησιού, ενώ τους παραθεριστές αναστάτωσε η επίθεση του ξιφία σε λουόμενη στην παραλία του Καμαρίου, η οποία ευτυχώς και γλίτωσε τα χειρότερα.

Η γρίπη των εκλογών πάντα πιο δυνατή από κάθε πανδημία κατέκλυσε τα πάντα και τους πάντες. «Εμπρός λαέ ας ενωθούμε, η νέα τάξη μας καλεί…».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Με ευτυχία σας ενημερώνω πως πρωθυπουργός της Ελλάδος έγινε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ομπάμα τιμήθηκε με βραβείο νόμπελ ειρήνης για την αγαθές (;) προθέσεις του για παγκόσμια ειρήνη. Δυστυχώς, κλίμα οδύνης επικράτησε στη χώρα λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης με 99 σφαίρες στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής.


Όσον αφορά στον τόπο μας, «καθαγιάστηκε» από την επίσκεψη του πρόεδρου του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σαν γνήσιο αριστερό τέκνο άκουσε τα προβλήματά μας και εν συνεχεία ένωσε τη φωνή του με τις δικές μας, ασπαζόμενος την αγωνία μας για ένα καλύτερο αύριο.

Και αφήνουμε τούτο το μήνα ήρεμοι και σίγουροι για ένα μέλλον πιο όμορφο και πιο υπέροχο(χοχοχο, ε ρε γλέντια)

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Παράξενα πράγματα μας επιφύλασσε ο προτελευταίος μήνας του χρόνου…
Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε πως βρήκε νερό στη Σελήνη, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον Ριτζάι και ο Αντώνης Σαμαράς νίκησε για δεύτερη φορά την οικογένεια Μητσοτάκη και ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναστατώθηκε η πολιτική ηγεσία του τόπου έπειτα από τις εξαγγελίες για Καποδίστρια ΙΙ, που προβλέπει μητροπολιτικούς δήμους.

Να δούμε που θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Όχι τις Νέας Δημοκρατίας ρε παιδία, αλλά των επίδοξων δημάρχων, που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια γι’ αυτή την καρέκλα. Σαν πολύ να μαζευτήκαμε ξαφνικά…

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Σοκ προκάλεσε η κλοπή της σορού του πρώην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας από αγνώστους λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, ενώ απογοήτευση κυρίευσε τους Έλληνες πολίτες, που βλέπουν την κυβέρνηση να τους απομυζεί, ώστε να καλύψει το έλλειμμα στην οικονομία.

Στη Σαντορίνη τα πάντα…μυρίζουν εκλογές και όλες οι ειδήσεις κινούνται γύρω – γύρω από το…δημοτικό συμβούλιο!

Η ανασκόπηση τελείωσε κι ένας χρόνος, που σ’ άλλους έφερε χαρά και σε άλλους λύπη σε λίγο θα ανήκει στο παρελθόν…

Εύχομαι εγώ και η συντακτική μου ομάδα (δηλαδή πάλι εγώ) το 2010 να πλημμυρίσει τις καρδιές όλων μας με αγάπη, τις ζωές μας με ευτυχία και υγεία και τον κόσμο γύρω μας με ειρήνη, δικαιοσύνη και αγνότητα…


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…

Χαίρετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: