15 Απρ 2010

Κοιμόταν κι έμαθε...γερμανικά!

Χαιρετώ σας,

Ξέρω πως δεν γράφω πολύ τελευταία μα στην κυριολεξία..πνίγομαι!

Ωστόσο πάντα βρίσκω κάτι που να μου κάνει εντύπωση και να χρειάζεται απλά μια ανάρτηση...

Ορίστε λοιπόν μία είδηση, που πράγματι με εξέπληξε:

"Τα χέρια ψηλά έχει σηκώσει η επιστήμη με την περίπτωση ενός 13χρονου κοριτσιού από την Κροατία το οποίο έπεσε σε κώμα για 24 ώρες και μόλις συνήλθε άρχισε να μιλάει άπταιστα γερμανικά.

Φυσικά οι γιατροί και οι γονείς τα έχασαν αφού η μικρή δεν μιλούσε καθόλου τα γερμανικά και επιπλέον μετά την περιπέτεια της υγείας της δεν ήταν σε θέση να μιλήσει τη μητρική της γλώσσα.

Πάντως οι ψυχίατροι αναφέρουν ότι παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και άλλες φορές με περιπτώσεις ανθρώπων που «ξύπνησαν» από κώμα και άρχισαν να μιλάνε άγνωστες γι’ αυτούς γλώσσες ή ακόμα και γλώσσες που δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο".

Απίστευτο έτσι;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχικά δεν ισχύει ότι η μικρή δεν ήξερε κάθολου γερμανικά πριν. Εάν ψάξεις άλλα ειδησιογραφικά sites και ειδικότερα ξένα θα διαβάσεις ότι το κορίτσι έκανε γερμανικά πριν το ατύχημα.
Σχετικά με το παρακάτω είναι τελείως λάθος και να είσαι σίγουρος ότι δεν το έχουν πει ψυχολόγοι¨.

"Πάντως οι ψυχίατροι αναφέρουν ότι παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και άλλες φορές με περιπτώσεις ανθρώπων που «ξύπνησαν» από κώμα και άρχισαν να μιλάνε άγνωστες γι’ αυτούς γλώσσες ή ακόμα και γλώσσες που δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο"."

διότι στον εγκέφαλο μας υπάρχει στο μπροστινό αριστέρο κομμάτι ένα σημείο που αφορά μόνο τις γλώσσες που γνωρίζουμε. Λειτουργεί σαν τον υπολογιστή δηλαδή ξέρεις ελληνικά ΝΑΙ η ΟΧΙ ούτε λίγο ούτε πολύ. Απλά Ναι Η Οχι. Όταν παθαίνεις σοκ τυχαίνει να μπλοκάρει το συγκεκριμένο σημείο (κάτι σαν blackout) και αυτόματα όταν ξυπνάς από το σοκ ο εγκέφαλος ενεργοποιεί είτε τη μητρική γλώσσα αλλα είτε τη ξένη γλώσσα που είχες μελετήσει πρόσφατα (στα λέω πολύ λαικά). Συνήθως ενεργοποείτε η γλώσσα που είτε μισείς είτε αγαπάς περισσότερο από τη μητρική.

Γι αυτό μη μασάς τις μαλακίες που γράφουν. Υπάρχει εξήγηση.

Τα παραπάνω αν ρωτήσεις φίλο σου ψυχολόγο θα στα αναλύσει πιο επιστημονικά.

Del είπε...

Πολύ χαίρομαι που βρέθηκε έστω και κάποιος... ανώνυμος, να διορθώσει την είδηση!
Φυσικά και δεν έκατσα να την ψάξω όταν την ανέρτησα καθώς την βρήκα αναρτημένη σε έγκυρα sites...

Πολύ χρήσιμο λοιπόν το σχόλιο του φίλου, αλλά κυρίως οι παρατηρήσεις του...

Ευχαριστώ m8

Σιγαλας Μακαριος είπε...

Στο συγκεκριμένο υπηρξε δήλωση του ψυχιάτρου Mίχο Μίλας που λέει:

"Τα παλαιότερα χρόνια αυτό θα θεωρείτο θαύμα, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει μια λογική εξήγηση απλώς δεν την έχουμε βρει ακόμη".

Μπραβο φίλε ανωνυμε που πρόλαβες και το εξήγησες επιστημονικά. Αυτο με τις νεκρές γλώσσες είναι λιγάκι περίεργο δεν νομίζεις? Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις ή σε καταστάσεις υπνωσης έχει παρατηρηθεί αλλά η ερμηνεία του φαινομένου δεν είναι αυτή που δίνεις εσυ.
Καποια πραγματάκια ισως να μη μπορούν να εξηγηθούν απο την πεπερασμένη μας λογική... (δεν μιλάω για το συγκεκριμένο αλλά γενικά)

Ανώνυμος είπε...

arxika dn eimai filos eimai filh ;p


auta gia tis arxaies glwsses dn to gnwrizw alla apo thn allh akoma ki an kapoios 3upnhsei apo megalo sok k milaei akatalabistika dn shmainei oti h glwssa p milaei einai arxaia rwmaikh ;p apla mporei apo to sok na mh mporei na ar8rwsei swsta le3eis klp.

alla mporei kiolas an uparxoun prohgoumenes zwes na exoume ena mikro tsip mesa sto kefali mas pou na xei katagrapsei glwsses k anamnhseis. (wraio auto e? )

:))

Σιγαλας Μακαριος είπε...

φίλος ή φίλη το ίδιο είναι, φίλη ανώνυμη λοιπόν, το φαινόμενο εξετάζουμε εδώ ούτως η άλλος...
Το ζήτημα είναι οτι έχουν ξυπνήσει άνθρωποι σε τέτοιες περιπτώσεις ή σε καταστάσεις ύπνωσης και μιλούσαν ακαταλαβίστικα, αλλά αυτά τα ακαταλαβίστικα ήταν διάλεκτοι νεκρών γλωσσων (αρχαία Φοινικικά πχ).
Ισως η μετανσάρκωση να εξηγεί μια τέτοια συνθήκη ίσως όμως να είναι κάτι άλλο.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί μεν να έχει χαρτογραφηθεί, το ασυνείδητο όμως κάθε ανθρώπου παραπέμπτει σε άλυτο μυστήριο...

Απλά εγώ ήθελα να τονίσω οτι ο ορθολογισμός και η επιστήμη δεν είναι σε θέση να τα εξηγεί όλα, ευτυχώς για μένα...