29 Αυγ 2009

Ενώστε τις Δυνάμεις του καλού...

Χαιρετώ σας,

Όπως είχα γράψει σ’ ένα σχόλιο μου στο thirazein, αρνούμαι να συμμετάσχω σε μια ανούσια διαμάχη περί του ποιος γνωρίζει τον πολιτισμό, ποιος τον προάγει και γενικά μία κόντρα ανάμεσα σε ανθρώπους, που φαίνεται πως θέλουν το καλό της Σαντορίνης.
Χαίρομαι ωστόσο για τα Thira-mata, που προσπαθούν σε ρόλο πυροσβέστη να σβήσουν τις όποιες διαμάχες έχουν ξεσπάσει τελευταία και όπως είχα υποσχεθεί θα προσπαθήσω κι εγώ να προτείνω λύσεις για ένα καλύτερο αύριο ή έστω να ονειρευτώ ουτοπικές κατασκευές, δημιουργίες και αλλαγές.

Πριν όμως αρχίσω να αραδιάζω ιδέες θέλω να ξεκαθαρίσω ή έστω να απευθυνθώ σε όλους και να ζητήσω να σταματήσει πια αυτή η καραμέλα περί νεολαίας.
Κι εξηγούμαι…
Σύμφωνοι, το αίμα των νέων παιδιών «βράζει», εκείνοι έχουν το μέλλον μπροστά τους, εκείνοι έχουν τις ιδέες και την όρεξη για δουλειά, αλλά συμβαίνει το εξής. Οι νέοι χρειάζονται μία καθοδήγηση σε θέματα που αγνοούν ή δεν γνωρίζουν (βλ. γραφειοκρατία κτλ) και το σημαντικότερο απ’ όλα χρειάζονται τη στήριξη των όσων βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων. Όταν γεφυρωθεί αυτό το χάσμα και δεν μιλάω αποκλειστικά για το νησί μας, αλλά εδώ το θέμα παίρνει «εθνικές» διαστάσεις, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται ραγδαία προς το καλύτερο.

Αφήνω όμως τις πολιτικές μου ανησυχίες- παρεμβάσεις κι επανέρχομαι στις προσωπικές μου απόψεις (υλοποιήσιμες ή μη), τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ. Ίσως σπαταλήσω τις περισσότερες στον πολιτισμό, αλλά εκεί βλέπω πως τελευταία δημιουργείται θέμα…

α) Το είπα, το λέω και θα το ξαναπώ όσες φορές χρειαστεί πως η Σαντορίνη χρειάζεται ένα δικό της φεστιβάλ. Μία γιορτή, που να διαρκεί ολόκληρο το καλοκαίρι και θα καλύπτει όλο το πολιτιστικό φάσμα. Που απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα θα είναι γνωστό. Που κόσμος θα σκέφτεται να οργανώσει τις διακοπές του στο νησί, προσπαθώντας να συμπέσει σε κάτι που θα του αρέσει. Απλά σκεφτείτε πως ξακουστά φεστιβάλ έχουν νησιά και περιοχές πολύ μικρότερης εμβέλειας και προβολής απ’ το νησί μας.

β) Το ανέφεραν πρόσφατα στα thira-mata, το φωνάζουν χρόνια όλοι όσοι ασχολούνται, πως κάποια στιγμή πρέπει το νησί να αποκτήσει ένα δικό του χώρο, όπου θα γίνονται όλες οι εκδηλώσεις. Αν είναι δυνατόν να μην μπορεί να βρεθεί ένας χώρος, όπου θα δημιουργηθεί ένα αμφιθέατρο. Κάποτε έψαχνα να δω αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο χώρο των παλιών ορυχείων, που βρίσκονται κάτω από το Δήμο, αλλά η περίπτωση μου φάνηκε δύσκολη. Απλά αν περάσετε από κει ρίξτε μια ματιά και φανταστείτε να δημιουργηθεί ένας δρόμος κι ένα αμφιθέατρο στο συγκεκριμένο χώρο, με την ονειρική θέα, που σημειωτέων παραμένει ανεκμετάλλευτος χρόνια τώρα.

γ) Νομίζω ήρθε ο καιρός να βρεθεί μία λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου των Φηρών. Ίσως η πεζοδρόμηση που μοιάζει να δρομολογείται από το χειμώνα να είναι μία λύση, αλλά λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό. Αντί να πεζοδρομήσουμε τα Φηρά, ας υποχρεώσουμε όλα τα μεγάλου μεγέθους αυτοκίνητα (φορτηγά, λεωφορεία, υδροφόρες) να πηγαίνουν από τον κάτω δρόμο κι ας λειτουργήσει και κάποια στιγμή η αστυνομία, απομακρύνοντας τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά του δρόμου.

δ) Μια που είπα για την αστυνομία – τροχαία, λέω εγώ μήπως σιγά – σιγά πρέπει να δείξουμε το αυστηρό μας πρόσωπο με το πάρκινγκ; Ας χαλάσουμε και κανένα χατίρι και ας σταματήσουν στις άκρες των δρόμων γενικά στο νησί να υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αλλά εδώ το φταίξιμο είναι και των πολιτών. Μην περπατήσει κάποιος δύο λεπτά και δεν παρκάρει έξω από το σπίτι του. Αλλά το πιο αστείο απ’ όλα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για τη βλακεία κάποιων είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που παρκάρουν επί τις εισόδου του πάρκινγκ στο λύκειο, όπου απαγορεύεται μάλιστα και όχι στο πάρκινγκ.

Θα μπορούσα να γράψω για πράγματα που από καλά μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα και για άλλα που είναι άσχημα κ πρέπει να καλυτερέψουν, αλλά πιστεύω πως θα γίνω κουραστικός. Άλλωστε, εδώ θα είμαστε να αναφέρουμε συνεχώς ότι δεν μας αρέσει, αλλά και να προτείνουμε πράγματα που θα κάνουν καλύτερο το νησί μας.

Επιφυλάσσομαι για όσα έγραψα, μήπως και υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζω. Εξάλλου, προτείνω με όσα εγώ ξέρω ή ζω. Ίσως όλα αυτά να συναντούν δυσκολίες ή κάποια από αυτά να έχουν πάρει το δρόμο τους για λύσεις ακόμα καλύτερες από αυτές που κατέβασε το δικό μου μυαλό.

Όπως και να χει πάντως, τουλάχιστον θα έχω προς το παρόν τη συνείδηση μου καθαρή πως δεν σταυρώνω τα χέρια μου, περιμένοντας το κεραμίδι να πέσει στο κεφάλι μου.

Περιμένω τώρα και από σας συμπληρώσεις, διορθώσεις και παρατηρήσεις σε όσα μόλις έγραψα…

Ίσως έφτασε η ώρα να ενώσουμε τις… δυνάμεις του καλού.

Χαίρεται…

4 σχόλια:

thira-mata είπε...

Μερικές παρατηρήσεις συμπληρώσεις σε αυτά που (καλώς ) έγραψες .
Α) Παλαιότερα (20 Μαΐου 2009 ) είχαμε αναρτήσει θέμα σχετικά με το festival μηδέν .Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με την παρατήρηση σου και είναι κάτι που το φωνάζουμε κι εμείς .
Β) Μια καλή ιδέα για τη στέγαση του χώρου που αναφέρεις , θα είναι και οι αποθήκες της αγροτικής . Μπορεί να μην είναι καλντέρα , αλλά βρίσκετε στο κέντρο των Φηρών .Και τονίζουμε τον συγκεκριμένο χώρο , λόγω του ότι η αγροτική έχει ανακοινώσει διαγωνισμό για την εκποίηση του (ανάλογη τοποθέτηση έκανε ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος Γ Αργυρός) .
Γ)Προσωπικά η πεζοδρόμηση της πλατείας μας αρέσει , αλλά συμφωνούμε σχετικά με το πρόβλημα του παρκινγκ .
Δ) Σύντομα (ίσος και σήμερα ) , θα αναρτήσουμε θέμα σχετικά με τις παιδικές χαρές στις διάφορες κοινότητες .Είχαμε από αναγνώστες έντονη κριτική και σχόλια για το χάλι ορισμένων .Πραγματικά όπως θα δεις κι εσύ(τραβήξαμε φωτογραφίες ) , η αμέλεια μπορεί να σκοτώσει .Και για αυτό το θέμα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι (προσεχώς στα thira-mata) .
Να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να κάνουμε κι άλλες προτάσεις .¨Όχι μόνο για το πολιτισμό αλλά και γενικότερα .Το θέμα είναι όμως , να τα γράφουμε εμείς και να τα ακούνε αυτοί που πρέπει .Πρέπει να βρούμε τρόπους , έτσι ώστε οι αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων να κάνουν κλικ . Που θα πάει , θα το βρούμε κι αυτό .
Καλό μεσημέρι και ευχόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας , αυτή η χαζή και ανούσια κόντρα που έχει ξεσπάσει , να σταματήσει άμεσα .¨Όπως τονίσαμε τέτοιου είδους κόντρες εξυπηρετούν άλλους .
Εμείς από τα thira-mata
(Αν δεν έχεις δει τη ταινία του Κάρπεντερ που αναφέραμε, δες την .¨Έχει φάση)

Del είπε...

Καταρχήν την ταινία δεν την έχω δει, αλλά σύντομα θα το επιχειρήσω...
Θα ήθελα απλά να πω πως από πληροφορίες που έχω το ποσό εκκίνησης στις αποθήκες της αγροτικής είναι πολύ υψηλό και ίσως να μην είναι απαραίτητο να δαπανηθούν τόσα χρήματα για ένα τέτοιο σκοπό.
Φυσικά και πρέπει όλοι να συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε προτάσεις. Αλλά σ' αυτό θα βοηθήσει και το γεγονός να υπάρξουμε πολλοί, ώστε ο καθένας να συμπληρώνει και κάτι.
Αναμένω το θέμα με τις παιδικές χαρές. Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον...
Χαίρεται

Σιγαλας Μακαριος είπε...

θα ήθελα να σας χαιρετήσω και να μπω και εγώ στην κουβέντα για να επισημάνω καποια πράγματα.
1)Φίλε del γνωρίζεις απο πρώτο χέρι οτι το Φεστιβάλ το ονειρευόμαστε καιρό τωρα και οτι με τη συγκεκριμένη διοικηση στη ΔΗΚΕΘ ελπιζω οτι του χρόνου θα το κάνουμε πραξη.Αλλωστε τα ονειρα μαζι τα κανουμε.
2)Για το χωρο των εκδηλωσεων παιδια ειναι πολυπλοκο. Ο ενας χωρος σου εξασφαλιζει χωρητικοτητα αλλα οχι ευκολη προσβαση, ο αλλος πλητεται απο τον καιρο, θελει σκεψη και πιστευω οτι οι εκδηλωσεις πρεπει να γινονται σε ολη τη Σαντορινη και για ολους οποτε καλο ειναι να κρινουμε ανα εκδηλωση.
3)Για την πεζοδρομηση συμφωνω αλλα ειδα λιγο τη μελετη και εχει πολλα κενα. Ενας περιφερειακος δρομος απο τα κατω Φηρα θα εδινε λύση.
4)Ο δήμος πριν 4 χρόνια αν θυμαμαι καλα με πρωτοβουλία της ΔΕΑΘ, ΓΚΡΙΝΙΑΖΑΜΕ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ, ειχε αγορασει καινουργιες παιδικες χαρές που τοποθετηθηκαν. Μαλλον η αμελεια ολων μας και η μη συντηρηση τους θα τις εχει καταστησει παλι αχρηστες. Δεν υπαρχουν σχολια απλά λυπαμαι αν εχουν καταστραφεί, και δινω μεγάλο φταιξιμο σε τα τοπικα συμβουλια ανδεν εχουν ενημερωσει τους αρμοδιους Αντιδημαρχους.
Θελει πολυ δουλεια παιδια για να ανατραπει η κατασταση...
Παμε γερα....

Σιγαλας Μακαριος είπε...

Και για να μη το ξεχασω, καλά κανεις del και δεν περνεις μερος στην κοντρα οσο αφορά τη φιλαρμονική, και εγω θα το είχα τελειωσει, αλλα απο οτι βλέπεις το ζητημα εχει παει αλλού με χαρακτηρισμούς ανω ποταμων και νομιζω οτι τουλαχιστον οσο αφορα τις κρισεις περι πολιτισμου (παραγωγή πολιτισμού) κλπ θίγει και την δική σου προσωπικότητα, για να μη μιλησω για τα υπαλληλικα συμπλεγματα που μαλλον εσυ απαξιεις να ασχοληθείς...γιατι αν δεν απατώμαι και συ υπαλληλος δεν εισαι?