16 Ιουν 2010

Ξεπουλάμε ή μου φαίνεται;


Διαβάζω την παρακάτω είδηση και νομίζω πως κάποιος φίλος, που μου έλεγε πρόσφατα πως θα ξεπουλήσουμε όλη τη χώρα σε ιδιώτες, δυστυχώς μοιάζει να δικαιώνεται.

"Οι συμβάσεις παραχώρησης στα 33 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες αποτελούν το όχημα για την είσοδο ιδιωτών στα αεροδρόμια της χώρας.


Επικρατέστερο σενάριο αποτελεί η ομαδοποίησή τους προκειμένου να καταστεί δυνατή η είσοδος ιδιωτών και σε αυτά που παρουσιάζουν περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον.
Το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί η κατηγοριοποίηση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί για την απελευθέρωση του έργου επίγειας εξυπηρέτησης στα περιφερειακά αεροδρόμια.


Η ανομοιογένεια των 40 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο εγχείρημα, ενώ η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων κρίνεται σχεδόν απίθανη για κάθε αεροδρόμιο μεμονωμένα. Είναι προφανές ότι καθίσταται αδύνατη η επένδυση σε αεροδρόμια όπου παρατηρείται περιορισμένη κίνηση κάτω από 100.000 επιβάτες, όπως επίσης και στις περιπτώσεις με ελαφρώς αυξημένη κίνηση (100.000-500.000 επιβάτες), χωρίς αυτά να συνδυάζονται με άλλα αεροδρόμια.


Η ομαδοποίηση των αεροδρομίων προγραμματίζεται σε επτά κατηγορίες στους 34 περιφερειακούς αερολιμένες της χώρας. Συγκεκριμένα αναμένεται να οριστούν ως επικεφαλής των επτά ομάδων τα αεροδρόμια Χανίων, Κω, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου και Σάμου.


Η πρώτη υποομάδα, με επικεφαλής το αεροδρόμιο των Χανίων περιλαμβάνει αυτό της Ικαρίας και της Νέας Αγχιάλου, ενώ η δεύτερη της Καστοριάς και της Κοζάνης. Η Αστυπάλαια και το Καστελόριζο απαρτίζουν την πρώτη υποκατηγορία της ομάδας της Κω και τη δεύτερη η Νάξος και η Σύρος. Κεφαλονιά - Αραξος και Ακτιο - Καλαμάτα αποτελούν τις δύο υποομάδες με επικεφαλής το αεροδρόμιο της Ζακύνθου, ενώ Αλεξανδρούπολη - Σκιάθος και Μήλος - Σκύρος αποτελούν τις υποκατηγορίες της ομάδας της Σαντορίνης. Η πέμπτη ομάδα με «αρχηγό» τη Μυτιλήνη περιλαμβάνει το αεροδρόμιο της Χίου ως πρώτη υποομάδα και τις Κάλυμνο - Λέρο στη δεύτερη. Υπό τη Σάμο βρίσκονται τα αεροδρόμια Καρπάθου - Ιωαννίνων και Λήμνου - Κυθήρων. Η τελευταία κατηγορία με επικεφαλής τη Μύκονο περιλαμβάνει την Καβάλα και τη Σητεία και ως δεύτερη υποομάδα την Πάρο και την Κάσο".
(Πηγή: www.kykladesnews.gr)

Εμείς τελικά δεν πουλάμε, χαρίζουμε...

Χαίρετε

Δεν υπάρχουν σχόλια: