22 Οκτ 2009

Εδώ να μείνεις...

Η μέρα ξεκίνησε χωρίς εκπλήξεις, χωρίς απρόοπτα…

Κι ας είναι Οκτώβρης…
Κι ας κυκλοφορούμε ακόμα με τα κοντομάνικα…
Κι ας μείναμε πια λίγοι στο νησί…

Αναρωτιέμαι κάμποσες φορές πόσο όμορφος είναι ο χειμώνας σε τούτο εδώ το μέρος. Πόσο γαλήνιος, σαγηνευτικός, ήρεμος και…ανθρώπινος!

Το νησί αδειάζει, μα οι ψυχές μας άρχισαν να γεμίζουν ξανά.

Οι φιλοχρήματοι, οι μεγάλοι (ο Θεός να τους κάνει) επιχειρηματίες αρχίζουν ν’ αποχωρούν. Οδεύουν προς μέρη εξωτικά, οδεύουν σε διάφορες πρωτεύουσες ανά την υφήλιο.
Αθήνα, Μαδρίτη, Θεσσαλονίκη, Μπανγκόγκ, Παρίσι…

Και μένουμε εμείς, οι λίγοι, οι ίδιοι, οι απλοί…

Μένουμε συνειδητά, απολαμβάνοντας μία ζωή γεμάτη ζεστασιά, καλοσύνη, μα κυρίως μια ζωή γεμάτη ηρεμία. Το νησί μας δεν είναι ένα μέρος ξεχασμένο απ’ το Θεό, αντίθετα ο Θεός μας έχει ευλογήσει να μπορούμε να μένουμε σε τούτο τον τόπο

Αλήθεια πόσος κόσμος δεν αποζητά την ηρεμία στη ζωή του, στη ψυχή του;

Πρόσφατα ήρθαν στο νησί συγγενείς απ’ την Αθήνα. Απ’ τους λίγους συγγενείς που έχω σε υπόληψη. Απ’ τους λίγους που ξέρουν να εκτιμούν τη σιωπή και το ευχαριστώ, απορρίπτοντας τα τυπικά.

Πράγματι ήταν λυπηρό να τους βλέπεις να φεύγουν. Τόσο δυστυχείς που αναγκάζονταν να επιστρέψουν στη μεγαλούπολη, στις δουλείες τους, στη «ζούγκλα».

Σαν να γίνεται από πάντα και η ανάγκη για επιβίωση, για καταξίωση, για το κάτι παραπάνω σπρώχνει τους ανθρώπους στις μεγαλουπόλεις, στα αστικά κέντρα.

Και τους κράταγε δέσμιους, μιας ζωής άθλιας, ανυπόφορης, γεμάτη άγχος, πίεση και υποχρεώσεις.

Αλλά φταίνε κι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Γίνονται όμηροι και υποχείρια με τη θέλησή τους.

Γιατί είναι μικροί και πρέπει να φτιάξουν λεφτά τώρα, γιατί είναι μεγάλοι πια και δεν μπορούν ν’ αφήσουν τις δουλείες τους και να ξεκινήσουν από την αρχή.
Γιατί έχουν πια συνηθίσει…

Μπορεί να μοιάζει βαρετή η ζωή στο νησί, αλλά η ψυχική ηρεμία που προσφέρει δεν ανταλλάσσεται με χρήματα. Εδώ με μια καλή παρέα, μια όμορφη συντροφιά και λίγη καλή διάθεση αισθάνεσαι σαν βασιλιάς και περνάς κάτι παραπάνω από υπέροχα.

Μ’ αρέσει να βαριέμαι τη ζωή μου σε τούτο τον τόπο. Μ’ αρέσει να βαριέμαι να κάνω τα ίδια πράγματα και να πηγαίνω συνέχεια στα ίδια μέρη με τους ίδιους δικούς μου ανθρώπους.

Γιατί, όταν θα πάψω να τα κάνω όλα αυτά με ευχαρίστηση, τότε θα έχω αρχίζει να βαριέμαι και την…ανθρωπιά.

Ας ξεκινάει λοιπόν η μέρα χωρίς απρόοπτα…

Αρκεί να υπάρχει αγάπη…
Αρκεί να υπάρχει φιλία…
Αρκεί να υπάρχει ζωή…

Χαίρετε…

3 σχόλια:

Σιγαλας Μακαριος είπε...

Αρκεί να υπάρχει αγάπη…
Αρκεί να υπάρχει φιλία…
Αρκεί να υπάρχει ζωή…

Μεγάλα λόγια που κατ΄έμέ που δύσκολα γίνονται πράξη... όταν κάποιος λέει πως τα έχει βρει είναι ή μωρός ή πραγματικά ευτυχισμένος...

Για να υπάρχει αγάπη πρέπει να μάθεις πρώτα να αγαπάς, να αγαπάς ανιδιοτελώς, να μοιράζεσαι την ψυχή σου με αυτούς που σε αγαπούν και όχι μόνο...
Για να υπάρχει φιλία πρέπει να μάθεις να νιωθεις τι σημαίνει να είσαι φίλος, φίλος στις χαρές και στις λύπες και όχι του καφέ...
Για να υπάρχει ζωή πρέπει να μάθεις να τη ζεις αληθινά,πρώτα από όλα μέσα σου ...

Για αυτό λοιπόν εγώ θα πώ:
αρκεί να μην με πληγώνει η αγάπη αρκει να μην με προδίδουν οι φίλοι
αρκει να μπορώ να απολαμβάνω λίγες στιγμές ζωής...
τότε θα ανηκώ στην κατηγορία των "μορών"

thira-mata είπε...

Αρκετές φορές ανεβαίνουμε σε αυτή τη ζούγκλα της Αθήνας , για να δούμε γνωστούς και φίλους .Κάθε φορά λοιπόν που βρισκόμαστε όλοι μαζί , μιλάμε μόνο εμείς και εξιστορούμε τις εμπειρίες μας από το νησί .Μιλάμε για αυτή τη ηρεμία που προανέφερες , καθώς και για όλα αυτά που μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή με άλλο μάτι .Ποιό ανοιχτό , ποιο αισιόδοξο, ποιο χαρούμενο .Μιλάμε μόνο εμείς .Και όταν σταματήσουμε και περιμένουμε τις εμπειρίες των φίλων από την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα που τα έχει όλα , ακολουθεί σιγή .Μα κοιτούν λες και τους έχουμε επισκεφτεί από άλλο πλανήτη .Από μια άλλη ζωή .Το ζούμε αυτό κάθε φορά που ανεβαίνουμε πάνω , και από διαφορετικούς ανθρώπους .Και πάντα αυτή η σιγή τους μας προξενεί μεγάλη εντύπωση ……………………………..

noize είπε...

ΓΥΡΙΣΑ!!!!ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΩ!!!!
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ...ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ...(ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ)...ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΛΛΙΣΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΖΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ!