13 Νοε 2009

Τεχνητό...χιόνι; Τα αποτελέσματα...

Χαιρετώ σας,

"Σήκωσα" τις προάλλες μία ανάρτηση για την δημιουργία τεχνητού χιονιού στην Κίνα από επιστήμονες (http://delplay.blogspot.com/2009/11/blog-post.html).
Η συνέχεια της είδησης έπειτα από λίγες μέρες έρχεται να επιβεβαίωσει περίτρανα πως η φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος παρεμβάλεται στο έργο της...

Γράφει λοιπόν η ιστοσελίδα της Ελευθεροτυπίας:

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια Κίνα, όπου σημειώθηκαν οι χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Οι πρόωρες χιονοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις εναέριες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς και σε πολλές οδικές αρτηρίες που έκλεισαν.Στην επαρχία Σανσί, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 500 τροχαία δυστυχήματα από την αρχή της εβδομάδας, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο China News Service.
Σε ορισμένες επαρχίες καταγράφηκαν οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 60 χρόνων και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο κινέζος πρωθυπουργός μετέβη χθες Πέμπτη στην επαρχία Χεμπέι, όπου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους τρία παιδιά.
Οι χιονοπτώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν εν μέρει από τους επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία που πλήττει τις βόρειες περιοχές της Κίνας, ανάγκασαν τις αρμόδιες αρχές να κλείσουν τα αεροδρόμια του Πεκίνου, του Ταϊγιουάν, του Σιάν και άλλων πόλεων.
Το ίδιο χάος επικράτησε και στις βασικές οδικές αρτηρίες της βόρειας Κίνας. Χαρακτηριστικά μόνο στην επαρχία Σανσί περίπου 30.000 οδηγοί παρέμειναν αποκλεισμένοι στα χιόνια για ώρες.
Η κακοκαιρία επηρέασε και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Περισσότεροι από 20.000 επιβάτες πέρασαν τη νύχτα στο Δυτικό Σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου.
Η κινεζική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πως από σήμερα θα υπάρξει βελτίωση του καιρού.



Να υποθέσω ότι γι' αυτούς τους θανάτους, τους τραυματισμούς δεν ευθύνεται κανείς;
Οι επιστήμονες δημιούργησαν χιόνι, αλλά μάλλον κανείς δεν σκέφτηκε πως οι άνθρωποι που έχουν χρόνια να ζήσουν σε τέτοιες συνθήκες δεν γνωρίζουν πως να ανταπέξέλθουν.

Η φύση χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρεμβάσεις του ανθρώπου που εξώφθαλμα επηρρεάζουν και καταστρέφουν τη φύση. Φαίνεται πως οι σεισμοί, τα τσουνάμι, οι πλυμμήρες κτλ δεν είναι αρκετά για να καταλάβουν όλοι πως κάποια στιγμή θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά όλα αυτά...

Θλίβομαι και αγανακτώ, αλλά η φωνή μου, όπως και τόσων περιβαλλοντικών οργανώσεων πέφτει στο κενό.
Γιατί οι φωνές μας είναι μικρές, ασήμαντες και κυρίως δεν κοστίζουν περισσότερο από μια σφαίρα...

Χαίρετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: